A név, hogy kisüsti magáért beszél... mit is jelent ez?
Régi tradícionális eljárás. Dupla falu rézüstben kétszer főzött és fával tüzelve.
Az üst maximum 1000 literes lehet. Ez a kisüsti pálinka definíciója. Persze rövidítve, de a lényeg a fontos. És persze a cefre készítés, ami legalább annyira fontos, mint a pálinka főzése.
Csak kiváló minőségű, kellőképp érett gyümölcsöt használunk. A cefre erjedése ellenőrzött körülmények között történik. Sokan arra esküsznek – és ebbe a csoprtba tartozunk mi is –, hogy igazán jó minőségű pálinka csak kisüsti módszerrel készíthető. Persze kellő szakértelem kell hozzá, ami az elő- és utópárlatok szétválasztásában nyilvánul meg leginkább. A kétszer főzött kisüsti pálinkák jóval „hosszabb” ízűek, mint a modern (nem igazán magyaros módon) készített rokonai.
Aki Szekeres Pálinkát keres, készüljön a régi tradícionális módszerrel készült igazi magyar minimum 50%-os pálinkára, amelynek fogyasztása után ,még percek múlva is érezzük szánkban az utánozhatatlan gyümölcs eszenciáját.
Ebbe a kategóriába tartoznak az alábbi pálinkáink:
- Irsai Olivér szőlő pálinka, 45%
- Kiffer Körte, 50%
- Birs, 50%
- Szilva, 50%
- Törköly, 50%
- Jonathan Alma, 50%
- Fürtös meggy, 50%
- Cserszegi Szőlő, 50%
- Málna, 45%
- Vadszilva, 50%
- Csipkebogyó (vadrózsa), 45%
- Kajszibarack, 50%